hamsteryparadise

Click here to edit subtitle

Dames (Syren)

 

Ik wil bij de Dames minimaal 5 maanden aanhouden voor een eerste nestje. Met een Maximum van 9 maanden oud. Het liefst iets eerder, aangezien het net zo is als bij de Russische Dwerghamster dat hoe ouder het vrouwtje wordt hoe moeilijk de bevalling word (Dan heb ik het dus over het eerste nestje)
Als ik er redenen voor heb kan er ook een tweede nestje volgen, maar ik hou dan ook echt per vrouwtje een maximum van 2 nestjes aan. Bij het tweede nestje hou ik een maximum van 13/14 maanden aan.
Een nestje vergt veel van moederhamster, dus 2 nestjes vind ik dan meer dan genoeg.
Tussen het eerste nestje en het tweede nestje zit natuurlijk een ‘grote’ rustperiode van minimaal 2/3 maanden. Zodat het vrouwtje weer op krachten kan komen.
Mijn ‘fokdieren’ zijn en blijven in de eerste instantie natuurlijk ook altijd mijn huisdieren. Huisdieren die af en toe een nestje krijgen. Als mijn dames 1 of 2 nesten hebben gehad dan mogen ze lekker van hun pensioen gaan genieten.

 

 

Dames (Russen)

 

Ik laat mijn russendames opgroeien tot zij minimaal 2 maanden oud zijn. Dan koppel ik ze aan een mannetje. Aangezien ik ze zo vroeg koppel hoeft niet te betekenen dat ze dan al gelijk gedekt word door een mannetje en dat ze dan een nestje krijgt. Mijn rusjes blijven levenslang samen (mits dit goed blijft gaan uiteraard), ik fok dan ook koppelgewijs. Ze bepalen zelf wanneer ze een nestje zullen krijgen, dit heb ik dus absoluut niet in de hand. Tot tegenstelling als bij de Syrische hamster.
Uit mijn ervaring blijkt dat ze zo'n 3 tot 5 nestjes zullen krijgen als ze koppelgewijs zitten, dit kan vlak achter elkaar gebeuren. ook kan hier soms ook wel een half jaar tussenzitten.

 

 

Heren (Syren)

Heren hoeven geen nestjes te baren en op te voeden, dus daar gelden andere regels voor dan bij de dames.
Ik wil mijn mannetjes wel het liefst zo laat mogelijk in zetten (Minimaal na 8 maanden) Het liefst nog later. Aangezien je dat al een beetje weet hoe het met zijn gezondheid staat. Er staat bij mij geen maximum leeftijd wanneer een mannetje een vrouwtje mag en kan dekken.
Ik heb geen maximum aantal keer dat mijn mannetjes mogen dekken.
Ook is de kans groot dat wanneer wij een nestje hebben dat er een extern fokmannetje uit een nestje kan verhuizen, dit houd in dat het mannetje nog een keer terug mag komen in de Hamstery om hier een keer een nestje te mogen verwekken. Interesse in een externe fokman? stuur mij dan even een mailtje.
 

De Heren (Russen)

Mijn mannetjes worden vanaf 2 maanden ingezet. Ik zorg altijd dat het mannetje ouder is dan het vrouwtje, vaak accepteert het vrouwtje het mannetje namelijk niet als het mannetje jonger is dan het vrouwtje.
Ik stel niet echt een maximum leeftijd vast bij een mannetje wanneer hij niet meer gekoppeld mag worden/mag dekken. Zoals hierboven al verteld werd fok ik bij de Russische dwerghamster koppelgewijs, dus vaak bepalen zij zelf dat wanneer het mooi geweest is.
Wanneer ik een mannetje in meerdere lijnen gevoegd wil hebben dan zal deze in zijn leven aan meerdere vrouwtjes gekoppeld worden. 
 

 

 

Verhuizen

Russische Dwerghamsters:

De mannen ukken gaan met 3 weken op zichzelf wonen, hiermee bedoel ik dus dat ze weg worden gehaald bij mama hamster. De vrouwelijke ukken blijven nog even bij moeder wonen.
De ukken blijven tot hun vijfde week bij hun broertjes en zusjes wonen, en mogen dan verhuizen naar hun nieuwe baasje.
De ukken moeten minimaal 30 gram wegen, mogen ze naar hun nieuwe baasje toe. Vaak zitten ze hier al over heen. De russen gaan gezond en tam weg.
Voor een russen ukje vraag ik 10,- . Hier verdien ik absoluut geen geld mee, en dit is dan ook alles behalve de bedoeling. Het is een hobby en dit moet het ook blijven. Kleinschalig!

Syrische Hamsters:

Met 6 weken mogen ze naar een nieuw baasje toe. Hier staat wel tegenover dat ze rond de 80 gram wegen. Eerder gaan ze niet weg. Ook gaan ze natuurlijk helemaal gezond en tam naar hun nieuwe baasje toe.
Ik vraag voor een Syren ukje 15,- ook dit is natuurlijk niet om er rijk van te worden, want dit word ik toch niet. Net als bij de russen geldt het is en blijft een hobby voor mij.

Ik krijg regelmatig van nieuwe baasjes leuke mailtjes en foto’s hoe het met de hamstertjes gaat.
Deze zijn dus altijd welkom! Hartstikke leuk! Ook heb ik er nu een aparte pagina voor op mijn website. Hier ben ik van plan om dit alles bij te houden. Zodat mensen ook kunnen zien hoe het met de nestgenootjes van hun of haar hamstertje gaat.

 

Huisvesting

Ik wil natuurlijk dat mijn russen en syrtjes die naar een nieuw baasje verhuizen goed terecht komen. Daarom vind ik het altijd fijn ook om van te voren te horen in wat voor soort kooi/aquarium/terrarium ze terecht komen.
Ik hou voor russen een minimum van 50x30 aan. Maar het liefst altijd groter natuurlijk. Mijn russen zitten allemaal in terrariums van 55x35x35 cm.
Al mijn syren zitten in Ferplast mary’s en Ferplast Jenny’s dit zijn traliekooien van 80x40 x40 cm en 80x80x40 cm.
Ik zou dit natuurlijk hartstikke fijn vinden als ze bij hun nieuwe baasjes ook in zulke mooie kooien terecht zullen komen. Maar ik hou een minimum van 60x40x40 aan

Wat wil ik bereiken?

Iedereen kan 2 hamsters bij elkaar zetten en een nestje krijgen, en zich dan een fokker noemen. Dit is inderdaad erg makkelijk. Maar dit is naar mijn idee niet de bedoeling.
Ik wil niet zomaar iets vermeerderen. Ik wil iets verbeteren.
Ik kijk allereerst altijd naar de gezondheid van het diertje. Komt het diertje uit een goede lijn? Draagt hij geen erfelijke ziektes? Zit hij/zij goed in zijn vacht?
Tegelijk word er eerst naar zijn karakter gekeken. Want een bang/bijterige hamster zal hier nooit ingezet worden, aangezien dit gedrag doorgegeven kan worden aan zijn of haar kinderen/ukken.
Dan pas als laatste in het rijtje wordt er gekeken naar zijn of haar uiterlijk. Natuurlijk wilt het oog ook wat. En is het leuk om een bepaalde kleur te fokken. Ook wordt er naar de bouw van een hamster gekeken. Ik wil in de toekomst als ik wat verder ben in mijn lijnen gaan keuren met de hamsters
 
Russen:
Ik fok met de kleuren: Wildkleur, Blauwwildkleur (En in pearl), Dit zijn dus enkel de zuivere Russenkleuren. Zonder Hybride lijnen erdoor heen gefokt.

Syren:
Ik focus mij op de kleuren: Crème, Sepia en Mink - Oranje, Zwart en Goud (Helaas voorkom je het soms niet dat er andere kleuren in nestjes geboren worden, dit heeft te maken met welke kleuren de ouderdieren met zich meedragen)
zowel met en zonder satijn en rex beharing. Zowel Langhaar en Korthaar.. Ik vind karakter en gezondheid het belangrijkste.

 

De kleuren waarbij ik me richt bij de Russische dwerghamster
Pearl
Blauwwildkleur
Wildkleur
De kleuren waarbij ik me richt bij de Syrische hamster:
 

                                                                    

   Oranje    

 
 

Click here to edit text

Goud